Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Újabb BSE-eset Japánban

MTI
2003.10.06. 12:41
Újabb kergemarhakóros megbetegedést regisztráltak hétfőn Japánban. Ez 2001. szeptembere, vagyis az első eset felderítése óta a nyolcadik,- jelentették be a tokiói egészségügyi minisztérium illetékesei.

Ibaraki kormányzóságban, Tokiótól északra azonosítottak egy megbetegedett Holstein tehenet, ám további tesztek szükségesek annak kiderítésére, hogy vajon ennek a nyolcadik, szokatlan típusú BSE-megbetegedésnek a korokozója más állatokat is megfertőzhet-e.

A kergemarhakór az emberekre is végzetes Creuzfeldt-Jakob kór egyik változata, ez utóbbi betegség 130 ember életét követelt eddig Európában. Japánban a megbetegedéseknek az emberek körében nem volt áldozata.

Bár Japánban a kergemarhakór esetek forrását nem tudták máig sem azonosítani, a marhahús iránti igények az elmúlt hónapokban növekedtek, a közvéleménynek a húsiparba vetett bizalma tehát helyreállt az első esetek nyilvánosságra kerülése óta.

2001. októbere óta az egészségügyi minisztérium minden emberi fogyasztásra szánt marhán elvégzi a BSE-tesztet és az egészségügyi ellenőrzés hatékonyságának javára írják a mostani eset azonosítását is.