Benedek
-5 °C
5 °C

A Greenpeace a kiotói jegyzőkönyv ratifikálását követeli

2003.10.07. 11:48
A Greenpeace aktivisták a mai napon a világ 18 országában, így Budapesten is tortákkal és más meglepetésekkel ajándékozzák meg Vladimir Putyin orosz elnököt születésnapja alkalmából, egyúttal felszólítva őt, hogy Oroszország ratifikálja a kiotói jegyzőkönyvet.

Putyin elnök ma találkozik Schroeder osztrák kancellárral Moszkvában. Schroeder valószínűleg a G-8 országok üzenetét adja át, amelyek már ratifikálták a kiotói jegyzőkönyvet, azaz megpróbál nyomást gyakorolni az orosz kormányzatra. Az elmúlt hónapban a Greenpeace és a World Wildlife Fund (WWF) közös levelet írt Schroeder kancellárnak, valamint Japán, Kanada, Nagy Britannia, Franciaország és Olaszország vezetőinek, segítségüket kérve Oroszország csatlakozása érdekében. Tekintettel arra, hogy a Bush kormányzat 2001-ben úgy döntött, hogy kivonja magát a kiotói jegyzőkönyv alól, az orosz ratifikáció feltétlenül szükséges az 1997-ben megszületett egyezmény életbe lépéséhez.

A 2002. évi Föld - Csúcson Kasyanov orosz miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszország hamarosan ratifikálni fogja a jegyzőkönyvet, ezt később Putyin elnök is megerősítette. Azonban az orosz gazdasági és kereskedelmi miniszter, aki ellenzi az egyezmény ratifikálását, Putyin elnököt megingatta elhatározásában.