Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kína október 15-én embert küld a világűrbe

MTI
2003.10.08. 09:49
Hszie Kuang-hszüan (Xie Guangxuan), a kínai kormány rakétafejlesztési hivatalának az igazgatója www.sina.com internetes honlapon bejelentette, hogy az űrutazást 90 percesre tervezik, azaz az embert szállító űrhajó egy fordulót tesz meg a Föld körül. Az indítást a kínai televízió is közvetíti majd.

A honlapról az is kiderül, hogy egyelőre valószínűleg csak egy űrhajóst indítanak a kozmoszba. Korábban szakemberek nem tartották kizártnak, hogy szemben az első szovjet, illetve amerikai űrutazással nem csupán egy - kínai elnevezéssel - tajkonauta, hanem kettő, esetleg három vág neki világűrnek, a nyolctonnás kínai űrjármű, a Sencsou (Shenzhou, Isteni Hajó) ugyanis háromszemélyes. Az első kínai saját űrhajós személye tizennégy jelölt közül kerül ki, jelenleg ennyien állnak különleges kiképzés alatt.

Az utazásra egy nappal a Kínai Kommunista Párt nagyszabású gyűlésének zárása után kerül sor.

A világ legnépesebb országa a néhai Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik olyan állam lesz, amely elmondhatja magáról: embert juttatott a világűrbe. Hszie külön hangsúlyozta, hogy a repüléshez kizárólag saját technikát használnak.