Ágnes
-1 °C
2 °C

Hitelkártyaként működnek a dél-koreai mobilok

Yahoo!
2003.10.13. 10:28
A távol-keleti ország három távközlési óriása, összefogva hitelkártya cégekkel és több bankkal egy évig dolgozott azon, hogy a mobiltelefonok segítségével a felhasználók bármilyen vásárlást kifizethessenek.

A koreaiak mostantól a hitelhártya átnyújtása helyett fizetésnél a telefonjukat veszik elő. Beütik a billentyűzeten a személyi kódjukat, majd a készüléket a pénztár specilális érzékelője felé tartják, és megnyomnak egy gombot.

A telefon a kártyaadatokat infravörös kapcsolat vagy rádióhullámok útján továbbítja. A felhasználó szabadon megválaszthatja, hogy betéti vagy hitelkártyával kíván-e fizetni. A számla kiegyenlítése olyan egyszerű, mintha a tévé távirányítóját használnák. Aláírásra nincs szükség. Az adatátvitel titkosítva történik, az eltűnő telefonokat pedig másodpercek alatt le lehet tiltani.

Az ilyen technológia alkalmazásában Dél-Korea az éllovas, idézte a Yahoo Daisuke Okabét, a japán Yokohama nemzeti egyetem mobiltelefonos kultúrára szakosodott kutatóját. A 48 milliós országban 33,2 millió mobiltelefont használnak.