Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kutatómikroszkópot kapott a szegedi Bay Zoltán intézet

MTI
2003.10.15. 17:29
Speciális kutatómikroszkópot adott át a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Biotechnológiai Intézetének szerdán Ursula Seiler-Albring, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete.

A 4,3 millió forint értékű berendezést a göttingeni Carl Zeiss cég gyártotta. A mikroszkóp a biomedicinális osztály diagnosztikai és kutatás-fejlesztő munkájában, a vérképző- és immunrendszeri daganatok, az emlő- és emésztőrendszeri tumorok korszerű molekuláris genetikai vizsgálataiban jelent fontos támogatást, mondta Krenács László, az osztály vezetője.

Krenács László elmondta, hogy a 2001 szeptembere óta működő biomedicinális osztály a Bay Zoltán intézet legújabb egysége, ahol - a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat engedélyével - humán daganat patológiai és molekuláris diagnosztikai laboratórium működik.

Elmondása szerint kiemelten foglalkoznak olyan molekuláris jelek kimutatásával, amelyekből előre jelezhető a daganatok várható biológiai viselkedése - például az áttétképzési hajlam - és a célzott terápia sikere.