Szabolcs
20 °C
35 °C

Magyar találmány a szelektív hulladékgyűjtésért

MTI
2003.10.21. 21:41
Csak a ténylegesen keletkező hulladékok tömege után fizetnének begyűjtési, szállítási, kezelési és ártalmatlanítási díjat a háztartások, amennyiben egy magyar találmányt, az itthon már szabadalmaztatott mérőeszközt bevezetnék a kommunális szolgáltatásban. Az újítást Buris Antal és Schanda György fejlesztette ki.

A szolgáltatási díjfizetést igazságossá tevő szerkezet a szelektív hulladékgyűjtésre is ösztönözne, érdekelté tenné a háztartásokat abban, hogy az újrahasznosítható szemetet - amit díjmentesen, vagy szerényebb összegért szállítanának el a feldolgozók - külön szedjék össze, mondta el Buris Antal kedden, egy Tiszadobon megtartott konferencián

A szemétszállító autóra felszerelt mérőeszköz rádiófrekvenciás azonosítóval határozza meg a szállítást kérő háztartást, és a hidraulikus ürítő működése közben megméri a kuka tartalmának súlyát. Az információkat egy adatgyűjtő tárolja a kocsin, amit a műszak befejezése után egy központi számítógépre tölti át az adatokat.

Az eszköz sorozatgyártásához a két feltaláló befektetőt vagy gyártót keres, és bíznak abban is, hogy támogatót találnak a mérőeszköz külföldi szabadalmaztatásához, mivel annak költsége igen jelentős. Buris Antal szerint a merőeszköz bevezetését támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.