Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hullámtéri tájrehabilitáció a Tiszán

MTI
2003.10.23. 09:20
A folyó menti hullámterek rehabilitációját szolgáló projekthez nyert el 50 százalékos európai uniós támogatást a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság(Kötivizig); a beruházás költsége 1,4 millió euró. A projektben a Kötivizig partnereként a Vituki Consult Rt., a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Vizitterv Consult Rt., valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, a rákóczifalvi, a tiszavárkonyi és a vezsenyi önkormányzat vesz részt.

Az idén decemberben kezdődő, 37 hónapos időtartamú projekt helyszíneként a Tisza Szolnok alatti részén, a vezsenyi szakaszt jelölték ki. A hullámtér a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része és természeti értékei miatt fokozottan védett. A tervezett hullámtéri táj-rehabilitáció során három célt határoztak meg: az élőhelyek rehabilitációját, az árvízi kockázatok csökkentéséért a vízvisszatartási képesség növelését és - a terület lakosságmegtartó erejének növelésére - a munkahelyteremtést.

A 4 kilométer hosszú tiszai szakaszon a kubikgödrök rendezésével és a fokok - természetes víztározók - nyitásával egy árvízi levezetési sávot alakítanak ki. A foknyitás egy alternatív földhasználati mód bevezetésére is lehetőséget ad, aminek lényege, hogy a folyó ágyából kicsapó vizeket elrekesztik, nem hagyják visszafolyni, így ezek táplálják a réteket, legelőket. A fokok halas tavakként is működtethetők, ami újabb kereseti forrást jelent.