Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kettétört a világ legnagyobb jéghegye

MTI
2003.11.04. 10:23
A Déli-sarkvidék B-15 elnevezésű jégóriása, amely 11 ezer négyzetkilométeres területével olyan nagy volt, mint Jamaika, októberben vált ketté - idézte az Antarctic Sun című újság keddi számát az AFP francia hírügynökség.

Jelenleg az antarktiszi francia kutatóállomás közelében emelkedő, C-19-A elnevezésű jégóriás számít a Föld legnagyobb jéghegyének. Amerikai kutatók múlt pénteken helyeztek el időjárás- és helymeghatározási szondákat az újonnan keletkezett B-15-A jelzésű jéghegyen.

A B-15 2000 márciusában vált le a Ross-selfjégről. Más jéghegyekkel együtt eltorlaszolta a McMurdo-Sund kutatóállomást, és nagy pingvinkolóniákat vágott el költési helyüktől. A tengeri madarak milliói pusztultak el amiatt, hogy úszás helyett "gyalog" kellett megtenniük a költési hely felé vezető utat. Sok kisebb és gyengébb pingvin, valamint fészekbe rakott tojás esett tengeri rablósirályok áldozatául - nyilatkozott a lapnak egy pingvinkutató. A James Ross-sziget Crozier-fokánál korábban észlelt császárpingvinek háromnegyede eltűnt.