Klaudia
-4 °C
2 °C

Kiszáradás fenyegeti a Holt-tengert

MTI
2003.11.04. 10:46
Kiszáradás fenyegeti a Holt-tengert - állapította meg egy nemrégiben elkészült tanulmány, amelyet az izraeli környezetvédelmi miniszter ismertetett. Jehudit Naot elmondta: az Izrael és Jordánia területén, a Jordán völgyében található tenger csak radikális intézkedésekkel menthető meg.

A Holt-tenger vízszintje évente egy méterrel csökken - áll a hétfőn közzétett tanulmányban. A drámai mértékű vízszintcsökkenést az évek óta tartály aszály mellett az okozza, hogy a Holt-tengerbe kizárólag a Jordán folyóból érkezik víz. A folyóból azonban jelentős mennyiségű vizet emelnek ki mind izraeli, mind jordániai részről mezőgazdasági felhasználásra.

A tenger megmentésére számos tervet dolgoztak ki. Az egyik szerint csatorna épülne a Holt-tenger és az attól délre eső Akabai-öböl között. A csatorna segítségével vizet juttatnának el a Vörös-tengerből a Holt-tengerbe. A terv - amellett, hogy megvalósítása jelentős költséggel járna - bírálatot váltott ki. Környezetvédők szerint ugyanis beláthatatlan következményekhez vezetne, ha a Holt-tenger eddigi édesvizű forrását, a Jordán folyó vizét, a sós vizű Vörös-tengerből pótolnák - jelentette az amerikai AP hírügynökség.