Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Egyre olcsóbb az Xbox

Napi Gazdaság
2003.11.12. 08:36
A karácsonyi szezon közeledtével árverseny van kialakulóban a videojáték-konzolok gyártói, elsősorban a Sony és a Microsoft között. Egy héttel azután, hogy a Sony Japánban mintegy 20 százalékkal, 19 800 jenre csökkentette népszerű PlayStation 2-es (PS2) gépének árát, a Microsoft bejelentette: november 20-ától harmadával olcsóbban, 16 800 jenért (154 dollár) adja az Xboxot. A Nintendo sem engedheti meg magának, hogy kimaradjon az árversenyből, és ugyancsak közölte, hogy felére mérsékli a GameCube árát az egész világon.

A világ második legnagyobb videojáték-piacáért folytatott versenyben nem áll túl jól a Microsoft, alaposan elmaradt a PlayStation 2 és a Nintendo GameCube-ja mögött, hiába követte azok minden árcsökkentését. Az idén 77 800 Xboxot adott el Japánban, a PS2-ből 2,2 millió fogyott - írta a Bloomberg. Az amerikai óriáscég eddig összesen 450 ezer konzolt szállított a japán kiskereskedőknek, míg a Sony 14,7 milliót.

Marujama Josihiro, a Microsoft japán leányvállalatának vezetője elsősorban az online-játékok elterjedéséhez fűz komoly reményeket, amire szerinte sokkal alkalmasabb az Xbox, mint a PS2. Márpedig az internetes japán piac óriási - a lakosság hatoda, 20 millió ember rendelkezik nagy sebességű internet-hozzáféréssel.