Sára, Márió
2 °C
6 °C

Duplára emelné az EU a megújuló energiaforrások arányát

Napi Gazdaság
2003.11.19. 09:39
Az uniós előírások értelmében Magyarországnak a jelenlegi duplájára, az összes energiafelhasználás 7-8 százalékára kell emelnie a megújuló energiaforrások részarányát, ehhez azonban egyelőre hiányoznak a szükséges kormányzati támogatások. Minderre főként azért van szükség, hogy a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2010-ig mintegy 15 százalékkal csökkentsék.

A 2001-es adatok szerint Magyarországon a felhasznált megújuló energiaforrásokon belül több mint 70 százalék a tűzifa, a geotermikus energia 10,8 százalékot, a vízenergia pedig 3 százalékot tesz ki. A növényi és egyéb szilárd hulladékok 11,3 százalékot, a hasznosított napenergia 0,2 százalékot ad az összes felhasználásból.

Hazánkban a vízenergia-termelés főleg környezetvédelmi szempontok miatt csak kismértékben növelhető, leginkább csak a kis vízátfolyásokra telepíthető rendszerekkel lehet számolni. Az utóbbi időben végzett szélmérések azt mutatják, hogy Magyarországon is lehet nagy teljesítményű, villamos energiát elfogadható áron hálózatra tápláló szélerőműveket építeni.