Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Minden magyar törvény a világhálón

Index
2003.11.24. 13:15
A KJK-Kerszöv Kft., a tízéves CompLex CD Jogtár kiadója bejelentette, hogy ingyenesen és mindenki számára hozzáférhetővé tette honlapján az összes eddig született magyar törvényt. Az egyedi grafikákkal illusztrált tudásbázis alapján bárki áttekintheti természetesen a mai jogszabályokat is, de érdekesebb, hogy a történelmi események tényleges törvényi hátterét kutathatjuk, nevezetes korszakok szerint, uralkodókra bontva.

A magyar törvényhozás történelmünk legviszontagságosabb időszakaiban is működött, a törvények pedig tanúskodnak arról, mi foglalkoztatta a törvényhozókat. Bár a törvények összegyűjtésére és egységes kiadására először Mátyás király adott ki parancsot 1486-ban, a sikeres kodifikáció kezdete mégis Werbőczy István nádor, Telegdy Miklós érsek, Mosóczi Zakariás püspök, Zsámboky János tudós nevéhez fűződik.

A most elérhetővé tett közel tízezer törvény - a Szent István által alkotottaktól a most elfogadott adócsomagig - magáncélú, tudományos, kutatási, oktatási és ismeretterjesztő célokra szabadon felhasználható. A kiadó reményei szerint a gyűjtemény hathatós segítséget nyújt diákoknak, tanároknak és az érdeklődő közönségnek a múlt megismeréséhez.