Emőke
-4 °C
9 °C

Műholdas irányítási rendszer a pécsi buszokon

MTI
2003.11.27. 10:04
Magyarországon egyedülálló, műholdas utastájékoztató és irányítási rendszert helyezett üzembe a Pécsi Közlekedési Rt., közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel. Szirmai Csaba elmondta: a rendszer kifejlesztése a száz százalékban önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalat és a pécsi HC Linear Kft. egy évig tartó, közös munkájának eredménye. A költségeket azonban titokban tartják, mert újdonságukat nemcsak használni, értékesíteni is szeretnék. Az újdonság lényege, hogy a buszokat fedélzeti számítógépekkel szerelik fel, amelyek GPS-vevőkkel képesek a műholdakról érkező jelek alapján a busz pillanatnyi helyzetének meghatározására.

A komputerek másodpercenként értékelik a járművek földrajzi helyzetét, és a járatszám, valamint a bejárandó útvonal ismeretében működtetik az utastájékoztató rendszert. A busz hangosítóján keresztül bemondják a járat számát, útirányát, a következő megálló nevét, valamint ezzel egyidejűleg vezérlik a kijelzőket. A buszok adatai egy átjátszó adón keresztül a diszpécserszolgálat számítógépes hálózatának szerverébe kerülnek, amely kapcsolatban áll az internetszolgáltató számítógépével, így az információk az internetre is felkerülnek.

A buszok, ismerve helyzetüket, haladási irányukat és sebességüket, kis hatótávolságú rádiók segítségével "zöld utat" kérhetnek a forgalomirányító jelzőlámpa vezérlőjétől. Annak köszönhetően, hogy a járatoknak nem feltétlenül kell majd mindig megállniuk a lámpáknál, gyorsul a tömegközlekedés, a járművek jelentős energiát takarítanak meg, továbbá csökken a károsanyag-kibocsátásuk.