Auguszta
-4 °C
2 °C

Bemutatták a BIOS utódát

Der Standard
2003.11.28. 10:06
Kapcsolódó cikkek (1)
A Phoenix fejlesztőcég és a Microsoft októberben jelentették be, hogy közösen dolgoznak a PC-rendszerek alapszoftvere, a Basic Input Output System (BIOS) utódán. A Phoenix most bemutatta a noteszgépekbe és Tablet PC-kbe szánt cME Trusted Core NB-t, amely az új Core System Software (CSS) sorozat első tagja.

A CCS fejlesztői szükségét látták a BIOS koncepció átdolgozásának, mindenekelőtt a jelenlegi és jövőbeli hálózati lehetőségek fényében. A CCS-től hatékonyabb rendszergazdai és felügyeleti jogosultságokat és a nagyobb biztonságot várnak.

A CCS egyik közel sem vitán felülálló újítása a BIOS, az új funkciók, például a titikosítás és azonosítás és az operációs rendsazer integrálása. Kritikusok meglátása szerint a Phoenix itt csakis a Windowsra fókuszál. A fejlesztőcég erre azzal válaszol, hogy a 'trustworthy computing' elve már a hardverszinten is szükségessé válik.

Szakértői vélemények szerint a CCS a szerzői jogvédett tartalmak kezelését (Digital Rights Management) is magára vállalhatja. Ezzel megnyugtatóan lehetne arról gondoskodni, hogy az engedélyezett hardveren csak meghatározott fájlokat lehessen lejátszani.