Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Törvényjavaslat az elektronikus hulladékokról

MTI
2003.11.28. 15:46
Az MDF parlamenti frakciója elkészítette és még idén benyújtja az Országgyűlésnek az elektromos és elektronikus hulladékok kezeléséről, hasznosításáról szóló törvényjavaslatát, közölte Pettkó András képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Felmérések szerint az elektronikai szemét mennyisége évente 16-18 százalékkal növekszik, háromszor gyorsabban, mint az átlagos kommunális hulladéké, mondta Pettkó András.

A képviselő erre a problémára több alkalommal felhívta a kormányzat figyelmét az Országgyűlésben, az érintett tárcák szavai szerint mégsem tették meg a szükséges lépéseket.

Az MDF törvényjavaslata a gyártókat az általuk előállított, használatból kivont termékek visszavételére kötelezné, tiltja ugyanakkor, hogy a gyártók az emiatt megnövekedő költségeiket a vásárlókra hárítsák át.

A törvényjavaslat rendelkezik egy tárcaközi egyeztető bizottság felállításáról is, tette hozzá az MDF-es képviselő. Pettkó András hangsúlyozta: az MDF nemcsak az elektromos és elektronikus eszközök begyűjtését és szétbontását tartja fontosnak, hanem legalább ilyen súlyúnak tekinti az újrahasznosítást is.