Laura, Alida
15 °C
32 °C

Az aludobozt is visszaveszik

Magyar Hírlap
2003.12.01. 11:24
A jövőben bizonyos üzletekben az üvegek mellett az alumíniumból készült üdítős és sörösdobozokat is visszaveszik. Péntektől hetven forintot adnak az alumínium italosdobozok kilójáért a CBA áruházlánc bizonyos üzleteiben. A visszavett dobozok tárolását segítik azok a présgépek, melyeket most helyeztek mûködésbe négy budapesti és egy veresegyházi üzletben, írta a Magyar Hírlap. 2005-re a csomagolóanyagok 15 százalékát kell újrahasznosítani.

Így a jelenlegi 175 tonna helyett évente legalább hatszáz tonna alumínium italosdoboz kerül majd vissza a használat után a feldolgozóiparba. Ehhez kíván segítséget nyújtani az Érdektársulat az Alumínium Italosdobozok Újrahasznosításáért (ÉAI) Kht. kezdeményezése, melynek során közel hatszáz iskola, állatkert, mûvelődési ház kapott könnyen kezelhető présgépet és a szelektív hulladékgyûjtést ismertető anyagot.

Az elhelyezett présekbe bárki bedobhatja a 0,33-as vagy a félliteres italosdobozt, amit egy kar megrántásával azonnal össze lehet préselni, majd gyûjtőzsákba kerül. Az alumíniumért a Magyar Alumínium (Mal) Rt. felvásárlói fizetnek.