Alfréd
-3 °C
3 °C

Vidéken kevésbé elterjedt az internet

Napi Gazdaság
2003.12.17. 10:20
A központi régió és azon a belül a főváros a világhálóval leginkább átszőtt terület, derül ki a Hírközlési Felügyelet adataiból, illetve a Teleszkóp Kommunikációs és Informatikai Tanácsadó Központ felméréséből.

Az internet a központi régióban élő háztartások egyharmadát érinti valamilyen szinten. A dunántúli családok közül már csak minden negyedik van valamilyen módon kapcsolatban az internettel, míg Magyarország keleti részén az érintettek és az internetes háztartások együttes aránya húsz százalék alá esik. Az érintett és az otthoni hozzáféréssel rendelkező családok aránya a központi régióban az otthoni internettel rendelkezők felé, míg vidéken az érintettek felé billen.

Az internethasználat régiónkénti bontása részben egy nyugat-kelet lejtőt mutat, részben pedig egy főváros-vidék tengely mentén helyezi el a népességet. Nyugatról kelet felé haladva az internetezés folyamatosan csökken. Az ország nyugati felében, a Dunántúlon hetven százalék a nem használók aránya, míg az ország keleti sarkában nyolcvan százalék fölé emelkedik az arányuk.

Pest megye az ország nyugati feléhez hasonló internetezési penetrációt mondhat magáénak, ami a fővárosnak köszönhető, hiszen Budapest megközelítően húsz százalékponttal emelkedik a vidéki átlag fölé. A fővárosban az internetezők aránya kiemelkedően magas, majdnem négyszerese az észak-alföldi régióénak.