Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Felpörgött a félvezetőipar

Napi Gazdaság
2004.01.06. 08:43
Novemberben már a negyedik egymást követő hónapban növekedtek világszerte a félvezető-eladások: értékük 16,1 milliárd dollárt tett ki, ami éves összehasonlításban 25,1 százalékos, havi összehasonlításban 4,5 százalékos bővülést jelentett - derül ki a World Trade Semiconductor Trade Statistics iparági kutatócsoport felméréséből. Az értékesítés fellendülése kétharmad részben az eladott chipek számának növekedéséből, egyharmad részben az átlagos értékesítési ár 6,3 százalékos éves szintű emelkedéséből származott.

A kereslet a felhasználási területek túlnyomó többsége esetében igen erős volt, különösen jól fogytak a gépjárművekbe és a mobiltelefonokba épített chipek. A memóriachipek értékesítése felülmúlta az év vége előtt szokásos szezonális fellendülést, amit a PC-piacon tapasztalt, a vártnál erősebb kereslet okozott.

A novemberi félvezető-értékesítésből a JP Morgan befektetési bank számítása szerint az következik, hogy tavaly a félvezető-eladások 18 százalékkal, 166,4 milliárd dollárra emelkedtek világszerte, miután a második félévben egyaránt javult a PC-k, a mobiltelefonok és a fogyasztási elektronikai cikkek kereslete. A nyáron az elemzők az év egészére még csak 10 százalékos növekedést prognosztizáltak, mert akkor úgy tűnt, hogy az iparág 2001-ben kezdődött lejtmenetéből történő kilábalást megakasztotta az iraki háború és az Ázsiában kitört atípusos tüdőgyulladás-járvány.