Gerzson
-3 °C
3 °C

Négy és félmilliárd középiskolai informatikára

MTI
2004.01.08. 14:34
Gimnáziumok és szakközépiskolák számára hirdet összesen 4,6 milliárd forint értékben pályázatot az informatikai tárca multimédiás prezentációs eszközökre, illetve műholdas adatszórásra, közölte Kovács Kálmán szakminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Multimédiás prezentációs eszközökre azok az intézmények jelentkezhetnek, amelyek vállalják: az eszközöket legalább havi 50 órában használják, mondta a tárca vezetője, és hozzáfűzte: a pályázatokat január végéig lehet benyújtani. A multimédiás prezentációs eszközökre 4 milliárd forintot különítettek el.

Kovács Kálmán hangsúlyozta: az a cél, hogy mind az 1500 magyarországi középiskolába eljussanak ezek a multimédiás prezentációs eszközök. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium emellett 600 millió forint értékben hirdet pályázatot műholdas adatszórásra. A program keretében a középiskolák egy évre szóló, szélessávú adatszolgáltatásra, valamint a vételhez szükséges egyirányú adatszolgáltatási eszközre pályázhatnak szintén január végéig.

Kovács Kálmán szólt arról is, hogy a Közháló program keretében 2005 második félévére az összes közoktatási intézmény nagy sávszélességű internetkapcsolathoz juthat. A tervek között szerepel továbbá az általános iskolák multimédiás laborral történő felszerelése is. Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta, hogy idén 4-600 középiskolát szerelnek fel drótnélküli intranet elérési lehetőséggel, amely biztosítja, hogy minden osztályteremben elérhető legyen az internet.