Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mesterséges sejt

MTI
2004.01.09. 15:52
Mesterséges sejtet hozott létre Tokióban egy japán és francia kutatókból álló tudóscsoport, jelentette pénteken a Kyodo japán hírügynökség a kutatási program résztvevőit idézve.

A 0,01 milliméter átmérőjű, ám a későbbiekben még tovább kicsinyíthető sejt rendelkezik az elemi élő részecskék számos tulajdonságával, egyebek között fehérjeszintézisre is képes.

Megalkotásához egy medúza DNS-ét használták, oly módon, hogy a medúza örökítő anyagát aminosavakkal, valamint más vegyületekkel egy szupervékony, ugyancsak mesterségesen megalkotott sejtmembránba helyezték. Ez a struktúra 24 órán belül gömb alakú, önszerveződő, fehérjeszintézisre képes alakulattá vált.

A kutatók szerint a mesterséges sejteket a jövőben az orvostudomány beteg szervezetekbe építheti be, és remélhetően talán már nemsokára a legkülönbözőbb betegségek gyógyíthatóak lehetnek így.

Ugyanakkor a 100 százalékig mesterséges sejt megalkotása egyelőre még a távoli jövő kérdése, a teljesen önálló sejtanyagcserét és szaporodást ugyanis egyelőre még nem sikerült megoldaniuk a kutatóknak. ________________________________________