Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Állandó marad a hőség

MTI
2004.01.12. 09:21
Az Európában 2003 nyarán tomboló hőség nem kivételes jelenség lesz, hanem inkább szabállyá válik az évszázad végére a kontinensen, állítják svájci szakértők.

Szimulációik azt mutatják, hogy megközelítőleg minden második nyár legalább olyan forró lesz mint a 2003-as volt. A jelenség ráadásul kevés csapadékkal párosul, jelentette ki Christoph Schaer, a zürichi műszaki főiskola éghajlattani professzora.

A főiskola és a svájci meteorológiai intézet szakértőinek közös, a Nature című folyóiratban publikált tanulmánya azt valószínűsíti, hogy gyakoribbá, az évszázad végére inkább szabályszerű, mint kivételes jelenséggé válnak a rendkívül forró nyarak. A globális felmelegedés ugyanis nem a hőmérséklet állandó, rendszeres emelkedésében lesz tetten érhető, hanem inkább egy évszak meteorológiai jellemzőinek drámai ingadozásaiban.

A svájci és az európai uniós hatóságok által finanszírozott tanulmány szerzői a 2071-2100 közötti évekre vonatkozó előrejelzésben abból az előfeltételezésből indultak ki, hogy megkétszereződik az olyan gázok, mint például a szén-dioxid éves kibocsátása.

Nyugat-Európa számos térségében 2003 nyarán több héten keresztül meghaladta a 30 Celsius fokot a nappali hőmérséklet, és a maximális értékek 40 fok fölé emelkedtek. A kánikula következtében az időskorúak körében erősen megemelkedett a halálozási arány, súlyos vízhiány és jelentős erdőtüzek alakultak ki.