Benedek
-5 °C
5 °C

A Novell véglegesítette a Suse Linux megvásárlását

MTI
2004.01.13. 14:36
A Novell befejezte a német SuSe Linux AG elmúlt év novemberében megkezdett átvételét. A művelet keretében 210 millió dollár cserélt gazdát. A Novell az átvétellel teljes vállalati szerver és személyi számítógép Linux-alkalmazás termékpalettára tett szert.

A Novell az akvizíciótól a nyílt forráskódú operációs rendszer piacán jobb pozíció elérését, valamint örök ellenlábasa, a Microsoft ellen is erősebb verseny pozíció kialakítását reméli. A mintegy négyszáz alkalmazottat foglalkoztató SuSe Linux a Linux operációs rendszerre épülő programcsomagok és szolgáltatások egyik legelismertebb szállítójaként ismert. A finn Linus Torvalds által 1991-ben nyilvánosságra hozott operációs rendszert a Microsoft alapítója Bill Gates is a Windows egyeduralma elleni legnagyobb veszélynek ismeri el.

A Novell médiajelentések szerint védelmet kínál jövendő ügyfeleinek a Linux operációs rendszer elemeivel kapcsolatban esetleg benyújtásra kerülő szerzői jogi keresetekkel szemben is. A Linux alkalmazói és felhasználói közösséget az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban az SCO szoftvercég által benyújtott szerzői jogi kereset bizonytalanította el. A Novellhez hasonlóan szintén Utah-i székhelyű vállalat saját szellemi termékének tekinti a Linux forráskódjainak egyes elemeit és ezért kártérítési igényt nyújtott be az IBM ellen 50 milliárd dollár értékben.