Ágnes
-1 °C
2 °C

Elkészült a GRID első alkalmazásszervere

Napi Gazdaság
2004.01.14. 08:32
Az Oracle decemberben jelentette be az Oracle Application Server 10g-t, az első köztesszoftvert, amely megkönnyíti a számítóhálózatos (GRID) környezetben futó alkalmazások kezelését és felügyeletét.

A GRID lehetőségeinek köszönhetően a termék az ipari szabványú szerverek, tárolóeszközök és szoftverek kapacitásainak egyesítésével jelentősen csökkentheti az informatika felügyeletének idő- és munkaigényét. A szoftver segítségével a felhasználó szervezet olyan közös infrastruktúrát - számítóhálózatot - alakíthat ki meglévő számítástechnikai eszközeiből, amely a vállalat összes alkalmazását képes kiszolgálni, nem kell minden új alkalmazáshoz további kapacitást vásárolnia.

A grides infrastruktúra-szoftverrel bármilyen rendszerekből - nagygépekből, UNIX-, Windows- és Linux-alapú kiszolgálókból - ki lehet építeni a vállalati számítóhálózatot. Ezekben az alkalmazások igény szerint osztozhatnak az erőforrásokon.

Vannak olyan alkalmazások, amelyek dedikált rendszereken való működtetése ma még túl drága, de számítóhálózaton gazdaságossá válik futtatásuk. Egy kis építészcég például a grid technológiával olyan nagy, összetett épületeket lesz képes tervezni, amelyekhez eddig nem tudta volna megfizetni a szükséges számítógépes technológiát. A pénzügyi és piaci modellezés is sokkal olcsóbban elérhetővé válik a vállalatoknak.