Benedek
-4 °C
5 °C

Beindult a holdkereskedelem

MTI
2004.01.30. 17:10
A kaliforniai székhelyű TransOrbital vállalat kereskedelmi célú űrrepüléseket tervez a Holdra 2004 őszétől. A cég azzal büszkélkedik, hogy egyedül ők szerezték meg az amerikai űrkutatási hatóságok hozzájárulását a Holdra indított kereskedelmi járatokhoz. A társaság speciális tartályaiban bárki elküldheti a Holdra a névjegyét, szerettei hamvait, ékszereket, műalkotásokat vagy bármi mást.

Az ügyvezető, Dennis Laurie kijelentette: több ezren fizettek már azért, hogy a Holdra postázzák személyes tárgyaikat. Egy névjegykártya elhelyezése 2500 dollárba kerül, egyéb tárgyak Holdra juttatása grammonként ugyanennyit kóstál. Szöveges üzenet kézbesítéséért mindössze 17 dollárt (3646 forintot) kérnek.

A TransOrbital űrhajója körülbelül 10 kilónyi fizetett küldeményt szállít el a Holdra, és a védőkapszula mintegy 4-5 méterre befúródik a Hold felszíne alá. A kereskedelmi űrrepülésről szóló hír nem sokkal azután látott napvilágot, hogy George W. Bush amerikai elnök bejelentette: 2015 és 2020 között újabb holdutazást terveznek az amerikai űrhajósok.