Alfréd
-2 °C
2 °C

Leformázzák a Spirit szondát

MTI
2004.02.02. 09:40
Még egy hétbe telhet, mire a Spirit amerikai marsjáró ismét útnak indulhat a vörös bolygó felszínén, s a robot működését nehezítő számítógépes probléma esetleg végigkísérheti a Spirit és ikertestvére, az Opportunity egész küldetését, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA)

Mark Adler kutatásvezető a kaliforniai Pasadénában lévő földi irányítóközpontban vasárnap elmondta, hogy a mérnökök a hét végén újabb fájlokat töröltek a Spirit memóriájából, de hétfőig nem kívánják teljesen újraformázni azt. Ezzel időt nyernek az eddigi kommunikációs problémák okainak tanulmányozására.

A szakemberek eredetileg szombatig tervezték e feladatot végrehajtani. A Spirittel január 21-én szakadt meg a kapcsolat: a marsjáró normális működését a memória túlterhelése gátolta. Ezért a robot komputeragyából kitörölnek minden feleslegessé vált adatot, köztük azokat a parancsokat is, amelyeket a Marshoz vezető hét hónapos úton töltött le.

Amint a Spirit komputeragyát újraformázzák, a marsjáró újra normális üzemmódban kezdhet működni. Ez legkorábban keddre várható, vélekedett Adler.