Géza
-12 °C
-4 °C

Tiltakozások a drávai vízierőmű terve ellen

MTI
2004.02.02. 11:03
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az elmúlt napokban számos olyan emailt kapott, amelyben a magyarországi és külföldi feladók arra kérik Persányi Miklós minisztert, hogy emelje fel szavát a Dráva horvátországi szakaszára tervezett vízierőmű megépítése ellen, mivel a beruházás veszélyeztetné a folyó ökológiai állapotát a magyar oldalon is. Hétfő délelőttig csaknem 400 ilyen - azonos magyar, illetve angol szövegű - levelet kapott a tárca, ebből több mint 170-et különböző európai országokból küldtek a kampányban részt vevők.

A minisztérium ezzel kapcsolatban kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy örömmel veszi tudomásul, hogy a tervezett beruházást ellenző álláspontját mind szélesebb körű társadalmi támogatás kíséri, és a természet egyensúlyát veszélyeztető beavatkozás ellen már számos más ország állampolgárai is fellépnek. A tárca ugyanakkor arra ösztönzi a tiltakozókat, hogy álláspontjukról közvetlenül a horvát felet is tájékoztassák.

A hatályos kétoldalú egyezmények alapján Horvátország a Dráván csak Magyarország beleegyezése mellett építhet jogszerűen vízierőművet. Amennyiben Horvátország erre tekintet nélkül engedélyezné a beruházást, Magyarország a határokat átlépő vízfolyások és a nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló Helsinki Egyezmény szerinti döntőbizottsághoz fordulhat, ha nem sikerül kétoldalú konzultációk keretében rendezni az ügyet.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft