József, Bánk
-7 °C
0 °C

Két új kémiai elemet fedeztek fel

dpa
2004.02.02. 14:06
Egy orosz-amerikai kutatócsoport két új kémiai elemet hozott létre. A még névtelen, 113. és 115. elem rendkívül rövid ideig létezett, és a valaha előállított legnehezebb anyagok közé tartozik. Az orosz Dubna és a kalifornai Lawrence Livermore laboratóriumának kutatói a vasárnap megjelent Physical Review C szaklapban számoltak be eredményeikről. A felfedezést a hitelesítése előtt még más laboratóriumoknak is meg kell erősíteniük.

A kutatók a két elemet tavaly júliusban és augusztusban, kalcium és amerícium atom összeolvasztásával hozták létre a dubnai részecskegyorsítóban. A kutatók az ameríciumot egy hónapon keresztül bombázták kalciummal, miközben összesen négy alkalommal következett be a két atommag összeolvadása. A 115. számú elem néhány pillanattal később 113-as elemmé bomlott, majd kereken egy másodperc múlva ez is megsemmisült.

A két elemnek a nemzetközi szokásjognak megfelelően ideiglenes nevet, jelesül az Ununtrium és Ununpentium elnevezést adták. A legutolsó ilyen felfedezés 1994-ben történt, a 111-es rendszámú elemnek még nincs végleges neve. Az ezt megelőző 110-es elem nemrégiben kepta meg a Darmstadtium nevet.