Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Felvásárlással előz a Pioneer

Napi Gazdaság
2004.02.04. 08:39
A Pioneer tegnap bejelentette, hogy nagyvenmilliárd jenért megveszi a NEC plazmaképernyőket (PDP) gyártó részlegét. A japán elektronikai gyártó ezzel huszonkét százalékos világpiaci részesedést szerez és 2006-ra piacvezető lesz.

A cég piaci részesedése jelenleg mintegy tizennégy százalékos, míg a Panasonic márkanevet használó Matsushitáé huszonöt, a Sonyé húsz, a Hitachié tizenöt, a dél-koreai Samsungé tizennégy, az LG Electronicsé pedig tizenkét százalék. A NEC részesedése a televíziós piacon önmagában elhanyagolható, az általa gyártott képernyők harminc-negyven százalékát a Sonynak szállítja. Idén a DisplaySearch független kutatócsoport becslése szerint várhatóan mintegy 1,6 millió plazmatelevízió kel el, de 2006-ban már 4,9 millió. A Pioneer negyedik PDP-gyártósora jövő januárban lép működésbe, és közel kétszeresére, évi 600 ezerre emeli a legyártott darabszámot. A NEC-részleg megvásárlása ezt a kapacitást további évi 500 ezer darabbal növeli.

Az akvizíció a szakértők szerint segíthet a Pioneernak túlélni a plazmaképernyő-gyártók piacán várható fúziós hullámot, amely után valószínűleg csak két japán és két dél-koreai cég marad. Kanaszugi Akinobu, a NEC elnöke úgy nyilatkozott: a részleg eladása beleillik középtávú stratégiájukba, hogy erőforrásaikat a számítógépek, a hálózati rendszerek és a félvezetők területére összpontosítják.