József, Bánk
-6 °C
0 °C

Magyarország és a klímaváltozás

Index
2004.02.05. 14:03
Elkészült az MTA beszámolója a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal (KvVM) közös, tavaly júniusban indult kutatási projekt jelenlegi állásáról. A VAHAVA (Változás-Hatás-Válaszadás) a globális klímaváltozás várható hazai hatásainak feltárása mellett kiemelt figyelmet fordít a következmények megelőzésére és a kárenyhítésre.

A Láng István vezette három éves program nem csak a klimatológiai és fizikai tudományok berkeiben folytat vizsgálatokat, hanem foglalkozik többek között az agrárgazdaság, élelmiszer feldolgozás, erdészet, vízgazdálkodás, energetika, turizmus, környezet-egészségügy, katasztrófavédelem témakörével is.

A környezetvédelmi szabályozás és irányítás területén jó és időtálló döntéseket csak tudományos kutatásokra, rendszerezett ismeretekre alapozva lehet hozni. Ezért a környezetvédelmi tárca 3 éves együttműködési szerződés keretében összesen 300 millió forinttal járul hozzá átfogó kutatási programok megvalósításához, melyből a VAHAVA erre az évre 35 millió forint támogatást kapott.