Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ritkul a Föld atmoszférája

MTI
2004.02.10. 15:59
Az üvegházhatás miatt csökken a Föld légkörének sűrűsége, írja a Journal of Geophysical Research című tudományos folyóirat legújabb száma. Amerikai kutatók szerint a földi atmoszféra külső rétegei egyre hidegebbé válnak, s a termoszférának, az atmoszféra legkülső, 90 kilométer magasságban kezdődő rétegének sűrűsége az elmúlt 35 évben mintegy 10 százalékkal csökkent.

A Naval Research Laboratoryban végzett kutatások megerősítették, hogy helyesek azok az elméleti modellek, amelyek szerint a széndioxid és más, üvegházhatást okozó gázok egyre nagyobb jelenléte az atmoszférában a légkör ritkulásához vezet.

Hogy hosszú távon milyen következményekkel járhat az üvegházhatást okozó gázok felszaporodása a légkörben, arra a Vénusz nyújt jó példát a kutatók szerint. A bolygó légköre 96 százalékban széndioxidból áll, s emiatt a légkör alsó rétegeiben pokoli forróság, 400 Celsius-fokos hőmérséklet van.

Egyébként a légkör felső rétegeinek ritkulása az űrkutatás szempontjából egyszerre kedvező és káros fejlemény: a műholdak tovább maradhatnak szolgálatban (süllyedés közben később találkoznak olyan sűrű légréteggel, ahol már elégnek), ugyanakkor az űrszemét is tovább marad Föld körüli pályán, azaz megnő az összeütközések kockázata. _______________________________________________