Géza
-11 °C
-4 °C

Etikai kódexet a robotoknak!

MTI
2004.02.10. 16:12
Figyelnünk kell a gépek felelősségére" hangzott el a San Remóban megtartott első Roboetikai Kongresszuson, amelyről a milánói Corriere della Sera című lap közölt beszámolót.

Brian Duffy, a dublini Media Lab Europe fiatal kutatója meg van győződve arról, hogy "bár a robotoknak rendelkezniük kell minden olyan képességgel, amelyekkel el tudják végezni a legkülönbözőbb feladatokat, nem kell feltétlenül hasonlítaniuk is az emberekre."

Japánban az androidokat kultiválják, mint a japán Vaszeda egyetemen magyarázzák, "a személyi robotot", amely jól érzi magát a lakásokban, irodákban, kiválóan beilleszkedik az ember által évszázadok alatt kialakított környezetbe. Integrációjuk azonban olyan problémákat is felvet, amelyekkel eddig csak a tudományos-fantasztikus irodalom foglalkozott.

A robotoknak még nincs etikájuk, mert a társadalom nem fogja fel, hogy ez mennyire fontos. De fel kell tennünk a kérdéseket: ki a felelős, ha a gép megöl egy embert? A gép, vagy az az ember, aki megtervezte? Lehet-e egy autonóm gépet felelősnek tekinteni tetteiért?".

A dilemma megoldása nem lesz könnyű. Isaac Asimov előre látta történeteiben, hogy ez a probléma előbb-utóbb felmerül, ezért találta ki a robotika három törvényét. Ezek arról szólnak, hogy a gépek soha, semmilyen körülmények között nem lehetnek emberi lények ártalmára, az embert mindig, önmaguk feláldozása árán is védeniük kell.