Bernadett
-2 °C
4 °C

Újszerű érzékelő a Panasonic fényképezőgépekben

Handelsblatt
2004.02.13. 10:46
A Polaroid elsőként mutatott be hétköznapi felhasználóknak szánt olyan digitális fényképezőgépet, amely újszerű technológiát alkalmaz. A Foveon X3-érzékelő a hagyományos CCD-chipeket váltja le, alkalmazásával pedig javítható a digitális fényképek minősége.

A Polaroid x530 központi elemét is alkotó érzékelő az egyes képpontokra eső fényt nem a különböző színek alapján próbálja kiszámítani. Ehelyett a szilícium több mint 25 éve ismert tulajdonságát használják ki, miszerint az anyag a fény elnyelési mélységétől függően különböző színspektrumot nyel el. A Foveon X3 a három alapszínt az egymás mögé elhelyezett érzékelők jelei alapján kombinálja össze.

A Kodak által 1978-ban szabadalmaztatott elméleti eljárást sokáig nem sikerült a gyakorlatba átültetni. Az első Foveon X3 alapú profi kamera 2002-ben jelent meg. A Polaroid most a CeBIT-en mutatja be a hobbifotósoknak szánt Polaroid x530 kamerát. Az ebben alkalmazott chip felbontása 1420x1060 képpont (1,5 millió pixel). Mivel a színek egymás fölött helyezkednek el, ez az érték a hagyományos technológiát alkalmazó, 4,3 millió képpontos kamerák teljesítményével ér fel.