Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Azonosították az eddigi legtávolabbi galaxist

MTI
2004.02.16. 08:36
Minden eddig ismertnél távolabbi galaxist azonosított egy nemzetközi csillagászcsoport. A szenzációt vasárnap egy seattle-i tudományos tanácskozáson jelentették be. A Hubble űrteleszkóp által közvetített felvételek hitelességét a hawaii Keck obszervatórium is megerősítette.

A galaxisról észlelt fényt a távoli csillagrendszer még "ifjúkorában", alig 750 millió évesen bocsátotta ki, és több mint 13 milliárd év alatt ért a Földre. Jean-Paul Kneib, a csoport vezetőjének elmondása szerint a felfedezett csillagrendszer rendkívüli halvány, ezért távolságának ellenőrzése különleges kihívást jelent az asztronómusoknak.

A megfigyelést az Abell 2218 galaxishalmaz által létrejött természetes nagyítóhatás tette lehetővé. Korábban óriási távolsága miatt nem lehetett észlelni. Ezt a nagyítóhatást először Albert Einstein írta le általános relativitáselméletében, majd 1919-ben egy napfogyatkozás során ellenőrizte és gravitációs lencsehatásnak nevezte el, amely megkettőzi a fényforrás által produkált képet. A galaxishalmaz 25-szörösére nagyította az ismeretlen csillagrendszer fényét.