Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Egymilliós közbeszerzési bírság az IHM-nek

Napi Gazdaság
2004.02.19. 08:42
Egymillió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot (IHM). Az IHM 2002-es pályázatainak promóciójához szükséges papíralapú és online kiadványok szerkesztésére, nyomdai kivitelezésére, valamint más ismeretterjesztő projektek tervezésére és lebonyolítására a Mátai és Végh Kreatív Műhely Kft.-t választotta ki tárgyalásos közbeszerzési eljáráson. A 2003 áprilisában megkötött szerződés az aláírástól számított egy évig vagy a rendelkezésre álló keretösszeg - bruttó 128 millió forint - felhasználásáig érvényes.

Az IHM a keretszerződés teljesítése során három kampányfilmet kért a vállalkozótól, és azokat fel is használta 2003. május-július között. A meghatározott összegből végül megmaradt 22 millió forint egy részét a keretszerződés teljesítésére használta fel az IHM, míg a többiből újabb három kampányfilm kreatív koncepcióját és hirdetésekre vonatkozó terveit készíttette el. Mindehhez a tárca további 25 millió forint fedezetet biztosított, majd ezt követően hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított e feladatok elvégzésére, ahová csak a kft.-t hívta meg. A KD szerint ez elfogadható, mivel az első beszerzés kiegészítéséről volt szó.

Az IHM-et azért sújtották egymilliós bírsággal, mert már az eredményhirdetést követő napon megkötötte az eljárást lezáró szerződést. A közbeszerzési törvény szerint ugyanis ezt legkorábban az eredményhirdetést követő kilencedik napon tehették volna.