Valér
4 °C
8 °C

Tíz év óta először veszteséges a Cesky Telecom

MTI
2004.02.26. 15:15
Első ízben lett veszteséges tíz év óta a Cesky Telecom: a vezető cseh távközlési vállalat megszenvedte a növekvő versenyt. A vállalat nettó vesztesége 1,8 milliárd korona volt 29,3 milliárd korona vagyonérték-leírás miatt, a 2002-es 4,28 milliárd korona nyereség után. A tavalyi leírásból 9,9 milliárd korona vonatkozott a hálózatra, mert a forgalom csökkent a növekvő verseny miatt. 2002-ben a vagyonérték-leírások - értékvesztés és amortizáció miatt - 19,1 milliárd koronát tettek ki. A pénzforgalmi többlet (EBITDA) öt év óta a legalacsonyabbra, 23,8 milliárdra esett, az előző évi 26,15 milliárd koronáról. Elemzők 24,1 milliárdra számítottak. Az árbevétel 2,6 százalékkal 51,5 milliárd koronára csökkent.

Az eredmény csökkenése ellenére elemzők azt várják, hogy a társaság beváltja korábbi ígéretét, és a leírások nélkül számolt nettó eredmény 50-70 százalékát kifizeti osztalékként. A cseh társaságnál csütörtökön meg is erősítették, hogy a veszteség nem akadályozza az osztalékfizetést a korábbi évek nyereségtartalékából.

A cseh kormány január elején döntött arról, hogy ismét megpróbálja értékesíteni a vállalat 51 százalékát. A Cesky Telecom többségi részesedését a kormány 2002-ben egyszer már megpróbálta eladni, a Deutsche Bank 1,8 milliárd eurót ajánlott akkor az 51 százalékért, amit azonban az eladó kevesellt, és emiatt félbeszakadtak a privatizációs tárgyalások. Május végéig választják ki azt a céget, amely segít lebonyolítani a magánosítást, és amely egyebek között javaslatot tesz arra, hogy a privatizációnak milyen formáját válassza a kormány.