Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az AMD 90 nanométerre vált

Prohardver
2004.03.03. 15:54
Az AMD öt hét múlva kezdi meg a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia alkalmazását, jelentette be Robert J. Rivet, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója egy elemzői konferencián. Az első chipek júliusban gördülhetnek le a gyártósorokról.

Az új technológiával gyártott Athlon 64 processzorok magmérete 98 és 102 mm2 között lesz, közölte Rivet. Minthogy a 90 nanométeres Opteron chipek mérete - ahogy az már jó ideje ismert - 114 mm2, a 100 mm2 körüli magméret bizonyosan a csökkentett méretű, 512 KB másodlagos gyorsítótárral szerelt Athlon 64 lapkák jellemzője. A félvezetőgyártás aranyszabálya, hogy minél kisebb a chipek mérete, annál gazdaságosabban gyárthatóak, hiszen egy szilíciumszeletre így több chip "rajzolható". A szintén 90 nanométeres technológiával előállított Intel Prescott valamivel testesebb, 112 mm2, azonban az AMD riválisa nagyobb, 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel dolgozik.

A pénzügyi vezető azt is elmondta, hogy az AMD processzorbevételeinek oroszlánrésze továbbra is a hetedik generációs Athlon XP chipek eladásából folyik be. Az AMD64 technológiával felszerelt processzorokból az első és második negyedévben körülbelül 1-1 millió darabot forgalmaz a vállalat, és az új lapkák csak a negyedik negyedévben előzik meg - eladott darabszám tekintetében - a korábbi generációt.