Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Jöhet az elektronikus pénz

MTI
2004.03.11. 15:33
A kormány jóváhagyta az elektronikus pénz kibocsátását végző szakosított hitelintézet szabályozására vonatkozó tervezetet, amit a jövő héten az Országgyűlés elé terjeszt. A bankokénál egyszerűbb előírások vonatkoznak erre a hitelintézetre és a törvény a tárca szándékai szerint május elsejéig hatályba lép.

Az elektronikus pénz várhatóan a jövőben megjelenik a piacon és gyors terjedésnek indul, de elsősorban kis összegű kifizetésekre használják majd. Bár átmenetileg megnöveli a forgalomban lévő pénzmennyiséget, mégsem lesz inflációt gerjesztő hatása az elektronikus pénztárcának, mondta Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön.

Az elektronikus pénztárca a feltölthető telefonkártyákhoz hasonló chipkártya, amelyet jelszó és kód nélkül lehet használni, anonim és esetén nem lehet letiltani. Elsősorban kis összegű kifizetésekre, parkolásra, vonatjegy megváltására szolgál. Elfogadása a bankkártyákénál egyszerűbb feltételek mellett történik, mivel a kártya tartalmazza a rajta lévő pénz mennyiségét, és leolvasásakor azonnal leveszi az összeget.