Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Ömlik a pénz a laposképernyő-gyártásba

Napi Online
2004.03.19. 08:35
A világ legnagyobb folyadékkristályos (LCD) képernyőgyártója, az LG Philips LCD - a dél-koreai LG Electronics és a holland Philips Electronics 50-50 százalékos vegyesvállalata - közölte, hogy a rohamosan növekvő szükségletek kielégítésére a következő tíz évben 25 ezer milliárd vont (21 milliárd dollár) fektet be lapos képernyős tévékészülékek gyártásába, a korábban bejelentett 2900 milliárd vonon felül. Az új, úgynevezett hetedik generációs üzemben főként vékony LCD képernyőket gyártanának 2006 második felétől.

A képernyőgyártók világszerte milliárdos összegeket fordítanak újabb és újabb üzemek létesítésére, amelyekben a nagyobb üveglapok felhasználása lehetővé teszi a költségek csökkentését. Ezt egyebek között az kényszeríti ki, hogy a növekvő kínálat fokozatosan leszorítja a lapos képernyők árát. A most bejelentett program komoly kihívás a rivális Samsung Electronics számára, amely tavaly közölte, hogy ugyanebben az időszakban 20 ezer milliárd vont invesztál új gyártósorokba.

A Samsung emellett a múlt hónapban jelentette be, hogy közös vállalkozást hoz létre a japán Sonyval, amelyben 2100 milliárd von befektetéssel ugyancsak lapos képernyőket fognak gyártani. Az LG Philips nem közölte, miből kívánják finanszírozni a most bejelentett fejlesztést, de várhatóan hamarosan kiderül, mikor kerül sor a korábban bejelentett első nyilvános kibocsátásra, amelynek keretében 1 milliárd dollár értékben dobnak piacra részvényeket.

A cég világpiac-vezető a nagyméretű LCD-képernyők terén 21,1 százalékos részesedéssel, megelőzve a Samsungot és a tajvani AU Optronicsot.