Oszkár
20 °C
29 °C

Szlovákia a legdrágább

MTI
2004.03.22. 14:50
Az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül Szlovákiában a legmagasabbak a vonali telefonszolgáltatások díjai, derül ki az Sme nevű napilap által készített összehasonlításból.

A vásárlóerő paritás alapján készített felmérés szerint egy háromperces beszélgetés Szlovákiában 16,93 koronába (0,42 euróba) kerülhet, Csehországban az ár 11,07, Magyarországon 10,95, Lengyelországban 6,64 koronának megfelelő összegbe kerül. Az EU-ban az átlagdíj 5,95 korona, olvasható a lapban.

Mindezért az Sme szerint a Slovak Telecom távközlési monopóliumot terheli a felelősség, mivel a piacot ugyan törvény szerint 2003-kezdetétől liberalizálták, a vonalas hálózatot azonban változatlanul a Slovak Telecom uralja. A konszern alelnöke, Pavol Kukura azzal érvel, hogy az alternatív szolgáltatók mindig újabb követelésekkel állnak elő, kompromisszumra nem hajlandók, az alternatívok szerint azonban a Slovak Telecom követel tőlük túlságosan magas használati díjakat.

A szlovák távközlési hatóság minden erővel azon van, hogy növekedjék a vonali szolgáltatást nyújtók száma és, hogy Szlovákia legkésőbb az EU-csatlakozás idejére alkalmazkodjék az EU- normákhoz. Jelenleg az országban 18 cég rendelkezik szolgáltatás nyújtási engedéllyel.

Kukura közölte, hogy az első szerződéseket az alternatív szolgáltatást nyújtókkal már a következő hetekben aláírhatják, a Szolgáltatók Szövetségének elnöke, Vlagymiri Ondrovic viszont nem ennyire derülátó, szerinte a liberalizálás akár 2005 tavaszáig is elhúzódhat.