Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Veszélyben a szumátrai tigrisek

MTI
2004.03.22. 16:01
A szumátrai tigriseket a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a kihalás közvetlen veszélye fenyegeti. Az orvvadászat és az esőerdők nagyarányú irtása az indonéz szigeteken megfosztja túlélési esélyüktől a tigriseket, állapította meg a WWF frankfurti központja.

A WWF és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) TRAFFIC névvel közzétett közös fajtavédelmi tanulmánya szerint 1998 óta évente legkevesebb ötven tigris esett orvvadászok áldozatául. Szumátra esőerdeiben ez idő szerint még legfeljebb 4-500 tigris él. Közben pedig gyors ütemben irtják az esőerdőt, s helyét ültetvények foglalják el, amelyeken olajpálmát, vagy a papíriparnak olcsó alapanyagul szolgáló fafajtákat termelnek.

Az erdőirtás következtében a tigrisek vagy nem találnak maguknak elegendő zsákmányt, vagy élelem után kutatva betévednek a településekre, és ott elpusztítják őket. A tigrisek bundája, tappancsai, csontjai és fogai trófeának, vagy szerencsét hozó amulettnek igen keresettek az indonéz piacokon, ráadásul a hagyományos ázsiai orvoslás gyógyerőt tulajdonít ezeknek. ____________________________________________