Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Romlanak a T-Mobile amerikai pozíciói

Napi Gazdaság
2004.03.31. 08:18
A Deutsche Telekom mobilcége, a T-Mobile közép- és hosszú távon egyaránt megszenvedi, hogy kimarad az egyesült államokbeli piac konszolidációjából, mert versenyhátrányba kerül, ez pedig negatívan hat mind árbevételére, mind nyereségére, derül ki a DT éves jelentéséből. A megfogalmazás nyilvánvalóan arra utal, hogy a BellSouth és az SBC amerikai távközlési vállalatok közös mobilcége, a Cingular a februárban aláírt megállapodás szerint 41 milliárd dollárért megveszi az AT&T Wirelesst, amivel az USA legnagyobb mobilszolgáltatója jön létre.

A figyelmeztetés különösen annak fényében érdekes, hogy Kai-Uwe Ricke, a DT vezérigazgatója a minap még azt állította: jelenleg nincs szükségük partnerre az USA-ban, ahol a T-Mobile USA az ötödik legnagyobb szereplő a mobilpiacon. Ricke úgy látta, a T-Mobile akár nyertesen is kijöhet a konszolidációból, mivel nagyon nehéz a két óriásvállalat integrálása. A DT eszerint arra számított, hogy a versenyhatóság a jóváhagyás feltételéül a Cingular bizonyos vagyonelemeinek eladását fogja szabni, amit a T-Mobile is megvásárolhat vagy a fúzióval éppen eléggé elfoglalt riválisaitól ügyfeleket hódíthat el.

A DT három éve 39 milliárd euróért vette meg a VoiceStreamet, azaz a jelenlegi T-Mobile USA-t, és bár a cégnek a múlt év végén már 13,1 millió előfizetője volt, a tavalyi mérleg 1,3 milliárd euró nettó veszteséget mutatott. A DT a T-Mobile egészét tekintve az idén az árbevétel és az iparágban irányadó EBITDA számottevő növekedését várja.