Ágnes
-1 °C
2 °C

Megdobta az Apple nyereségét az iPod

Napi Gazdaság
2004.04.16. 08:04
Az amerikai Apple Computer üzleti évének márciussal zárult második negyedében több mint háromszorosára, 46 millió dollárra növelte nettó nyereségét, miközben 4-ről 14 centre ugrott az egyszeri tételek nélküli részvényenkénti profitja. A cég korábban csak 8-10 centre, az elemzők pedig 10 centre számítottak. A korábban leginkább csak a Macintosh számítógépeiről ismert cég árbevétele közel harmadával, 1,91 milliárd dollárra emelkedett, és ebben döntő szerepet játszott, hogy az iPod zenelejátszóból összesen 807 ezer darab fogyott, és az ebből származó árbevétel közel tízszeresére, 264 millió dollárra ugrott.

Így 2001-es megjelenése óta már összesen több mint 2,8 millió iPod talált gazdára és az eladások meredeken emelkedő trendjét egyelőre erősíti, hogy az Apple tavaly beindította iTunes fizetős zeneletöltő szolgáltatását és az idén együttműködési megállapodást írt alá a Hewlett-Packarddal az iPodok értékesítéséről.

A Cnet információi szerint a vállalat 749 ezer asztali számítógépet és laptopot értékesített tavaly, de a teljes árbevételnek a 61 százalékát a különböző számítógépek, 14 százalékát az iPodok, a fennmaradó részt pedig a perifériák adták.