Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Rendbe jött az Ericsson szénája

Napi Gazdaság
2004.04.26. 08:26
A második egymást követő negyedévet is nyereséggel zárta a világ legnagyobb hálózati eszközgyártója, a svéd Ericsson AB, miután kevesebb mint felére, 47 ezerre csökkentette létszámát és három éve először nőtt az árbevétele. Ez utóbbi főként a hálózati eszközök iránti kereslet eredménye: a mobilcégek az utóbbi évek takarékoskodása után ismét növelik fejlesztési ráfordításaikat, így felgyorsult a harmadik generációs hálózatok kiépítése. A rivális cégek, mint a finn Nokia és az amerikai Motorola ugyancsak növelték hálózati eszközgyártásból származó árbevételüket.

A feltörekvő piacokon, elsősorban Kínában és Indiában gyors ütemben nő a kereslet. A mobil-előfizetők száma jelenleg 1,3 milliárd körül van világszerte, de a becslések szerint három-négy éven belül eléri a kétmilliárdot. Az Ericsson nettó nyeresége 3 milliárd korona (1 euró=9,14 korona) volt az első negyedévben, noha a Bloomberg által megkérdezett elemzők csak 2,34 milliárdra számítottak.

A teljes árbevétel 9 százalékkal emelkedett, a megrendelések pedig 22 százalékkal ugrottak meg, ami azt jelzi, hogy folytatódik a forgalomnövekedés. A cég részvényeinek árfolyama az év eleje óta nem kevesebb mint 85 százalékkal emelkedett, 81 százalékkal gyorsabban, mint a Dow Jones európai technológiai indexe.