Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Félrevezető tanácsokat ad az Apple

c|net
2004.05.05. 10:32
A számítógépes biztonsággal foglalkozó cégek szerint az Apple pontatlan meghatározást ad a felhasználóknak a rendszerében található biztonsági hibákról. Az Apple Computer hétfőn bejelentette, hogy a Mac OS X operációs rendszerben öt biztonsági hiba található. Az egyik legveszélyesebb hiba a rendszer fájlcserélő szoftverében található, a támadók ugyanis ezt kihasználva átvehetik a számítógép irányítását. A vállalat azonban a hibajavításról azt írta, hogy a hosszú jelszavak kezelését javítja.

Chris Wysopal, a hibát elfedező @Stake szoftveres biztonsági cég munkatársa úgy véli: így a felhasználók nem tudják megítélni, hogy biztonságos-e a rendszerük. A legtöbb vállalat kritikus sebezhető pontnak nevezi azokat a szoftverhibákat, amelyek távolról kihasználhatóak.

Februárban az eEye Digital Security kritizálta az Apple hozzáállását, miután a QuickTime médialejátszóban fedeztek fel hibát: a hackerek létrehozhatnak olyan filmeket, amelyeknek a lejátszásakor a szoftver összeomlik, és kártékony kódok futtatását teszi lehetővé. Az Apple minderről csak annyit közölt, hogy bizonyos módosított filmek miatt leállhat a lejátszó.