Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az év vége előtt nem lesz 64 bites Windows

Prohardver
2004.05.05. 16:32
Az eredetileg az év első félévére ígért 64 bites Windows operációs rendszerek megjelenése a kompatibilis meghajtóprogramok hiánya miatt csúszik. A WinHEC rendezvényen a Microsoft vezetői - Bill Gates és Jim Allchin - határozottan kérte a hardvergyártó vállalatok képviselőitől, hogy dolgozzanak a 64 bites meghajtóprogramokon.

Gates szerint a jövő év végére az AMD gyakorlatilag teljes processzorkínálata 64 bites lesz, míg az Intel lapkáinak nagy része szintén támogatja majd az x86-os utasításkészlet kiterjesztését. Az Intel azonban továbbra is úgy gondolja, hogy az asztali számítógépekben egyelőre nincs szükség a 64 bitre. A vállalat a következő Windows, a Longhorn 2006-os megjelenésének idején tervezi csak bemutatni 64 bites asztali chipjeit.

Amint az ismert, az AMD tavaly áprilisban dobta piacra a 64 bites képességekkel felruházott Opteron szerverprocesszort, majd ősszel annak asztali változatát, az Athlon 64-et, ám az ígéretek ellenére a chipek képességeit kihasználó Windows operációs rendszerek még nem készültek el. Gates elmondása szerint a 64 bites Windowsok az év végén kerülnek forgalomba, és - szemben az Intel Itanium processzorhoz készített változatokkal - a 32 bites Windows majdnem minden funkciójával rendelkezni fognak.