Valér
2 °C
8 °C

Tizenegy új űrhajóst képez ki a NASA

CNN
2004.05.07. 11:50
Az amerikai űrkutatási hivatal újoncai vesznek majd részt a Nemzetközi Űrállomásra, a Holdra és esetleg a Marsra indított küldetésekben. Az űrutazók 2004-es évfolyamába tudósokat, mérnököket, pilótákat és tanárokat vettek fel. Idén először képeznek ki oktató űrhajósokat, akik a küldetéseik során tudományos órákat adnak a fiatal tanulóiknak - óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt. A jelöltek eelőször egyéves alapkiképzést kapnak a Johnson űrközpontban, a következő évben azonban már a saját különleges küldetéseikre fognak felkészülni.

Közülük csak nagyon kevesen fognak utazni a mai űrsiklókon, ezeket ugyanis a Nemzetközi Űrállomás megépítésének a befejezése után soha többé nem lövik el az űrbe.

A NASA jelenleg egyébként 101 aktív űrhajóssal rendelkezik, és 43 további olyan jelölttel, aki korábban volt már a világűrben, és bármikor újra bevethető. Ugyanakkor az is tény, hogy a 2000-es évfolyam 17 űrhajósa és az 1998-as évfolyamból néhányan a Columbia katasztrófája miatt még sohasem hagyták el a Földet.