Piroska
-2 °C
5 °C

3G-ben erősít a Siemens

MTI
2004.05.19. 16:22
A vezeték nélküli kommunikációs hálózatok világpiaca 2003-ban tizenkét százalékkal negyvenmilliárd dollárra csökkent, de a Siemens a 3G hálózatok révén erősítette pozícióit. A piacvezető svéd Ericsson is visszaesett kissé: részaránya a 2002-es huszonkilenc százalékról huszonhat százalékra csökkent, derült ki a Gartner jelentéséből. Az Ericsson még így is jelentősen megelőzi a Nokiát, a Siemenst, a Motorolát és a Nortelt, melyek valamennyien jóval 10 százalék feletti, de a 15 százalékot el nem érő piaci részesedést szereztek.

Ebben a csoportban a Siemens egy százalékponttal 13 százalékra javította részesedését, így már csak egy százalékpontnyi a lemaradása a Nokia mögött. A Siemens főként a harmadik generációs WCDMA rendszerekkel szerepelt jól: ebben a szegmensben részaránya huszonhárom százalék. A Nokia is arról számolt be, hogy WCDMA-pozíciói erősebbek, mint általános piaci részesedése.

Az elemzés szerint idén a növekedés várható, mert telefonszolgáltatók visszafizették adósságaikat és újabb pénzeszközöket szivattyúznak a hálózati beruházások finanszírozására. A növekedést a 3G hálózatok egyre szélesebb körű elterjedése és a fejlődő országok piacain végrehajtott beruházások segítik.