Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kínában is megszorongatja az AMD az Intelt

MTI
2004.06.09. 13:02
A processzorgyártó AMD épésről lépésre megtöri az Intel kínai piacon őrzött egyeduralkodó pozícióját. A kínai piacon 28 százalékos részesedéssel rendelkező Leonvo számítógép-gyártó korábban kizárólag Intel processzorokat épített be, de a jövőben AMD processzorokat is használ. Az AMD márciusban kötött beszállítói szerződést a második legnagyobb kínai számítógép gyártóval, a tíz százalékos piacrészesedéssel rendelkező Founder Group céggel. AMD processzorral szerelt számítógépet ezen kívül még csak a Hewlett-Packard értékesít Kínában tavaly óta.

A Lenovo-szerződés keretében az AMD Athlon 64 és Athlon XP processzorokat szállít személyi számítógépekhez, és az AMD processzoros számítógépek értékesítése még ezen a héten megkezdődik Kínában. Az Athlon 64 processzorok ára teljesítménytől függően 200-600 dollár körül mozog, míg az XP processzorok 75-200 dolláros áron kaphatóak.

Az AMD a világ processzorpiacának 20 százalékát ellenőrzi, míg az Intel 80 százalékát. Árat általában 15 százalékkal alacsonyabban szabja meg mint nagyobb riválisa. Kína tavaly előzte meg Japánt és szerezte meg a legnagyobb nemzeti számítógép piac rangját 13 millió darab eladott berendezéssel. Kína egyben az Intel számára a második legnagyobb piac is volt az Egyesült Államok után.