Piroska
-2 °C
5 °C

Öt új mobil a Nokiától

MTI
2004.06.14. 09:17
A finn Nokia mobiltelefon-gyártó hétfőn öt új készüléket mutatott be az ázsiai piacon, hogy ledolgozza világméretű piacvesztését. Egész évre 35 új modellt ígért most a vállalat, a korábban meghirdetett negyven helyett. Áprilisban a cég figyelmeztetést adott ki, hogy új, vonzó készülékek híján nem fog tudni lépést tartani a világkereslet nagy növekedésével. Egyszersmind a vártnál nagyobb nyereségcsökkenést valószínűsített a második negyedévre.

A konkurencia gyorsabb volt a nagy felbontású képernyővel, illetve kamerával fölszerelt telefonok kiadásában.

A Nokia ázsiai-csendes-óceáni felelőse, Simon Beresford-Wylie hétfőn azt is elmondta a szingapúri bemutatón, hogy a Nokia szerint 2007-re 2 milliárd mobilfelhasználó lesz a világon a mostani 1,5 milliárd helyett, és évente 300 millió új felhasználó várható Ázsiában. A cég szerint az adatforgalom, benne képek és írott szövegek küldése, 2008-ra mobilcégek bevételének 30 százalékát adja majd a mostani 5 százalék helyett.

A Gartner piackutató cég szerint a Nokia világpiaci részaránya az első negyedévben 28,9 százalékra csökkent az egy évvel azelőtti 34,6 százalékról.