Orbán
16 °C
26 °C

Műszaki problémák nehezítik a Mars-űrrobot küldetését

MTI
2004.06.16. 00:40
Meghibásodott a Marsra küldött Spirit önjáró robot hat kereke közül egy, a kutatók azonban bíznak abban, hogy az "űrgeológus" képes lesz teljesíteni feladatát. A NASA Spiritje már a múlt héten is rendellenességeket mutatott, akkor a földi parancsok vételével volt probléma a Marson uralkodó alacsony hőmérsékleti viszonyok következtében. Most a jobb első kerekének az áramellátása hibásodott meg - lehet, hogy öt keréken kell majd helyt állnia.

Az előbbi problémát a kutatók egyszerűen megoldották a frekvenciasáv kiszélesítésével, az "ízületi probléma" viszont a Spirit előrehaladott korának tudható be - magyarázta Mark Adler, a küldetés felelőse.

Spirit és ikertestvére, az Opportunity januárban landoltak a Marson, hogy elvégezzenek bizonyos alapkutatásokat. Ma már kiegészítő küldetésüknek tesznek eleget. A Spirit a Gusev nevű krátert, az Opportunity a bolygó szemközti oldalán lévő Endurance nevű krátert vizsgálja. A kőzetrétegek elemzésével a Vörös Bolygó történetének megismeréséhez segítik közelebb az emberiséget.